Emissieloze aanpak

de werekd mooier maken
Alle Berichten

Nederland veilig en droog houden. Dat is het doel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin ruim 1.500 kilometer aan dijken wordt versterkt. Een van die dijken is de Rijnkade in Arnhem. Deze dijkversterking is in handen van bouwcombinatie SAMEN, een samenwerking tussen Van der Ven, Ballast Nedam en Hakkers. In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Arnhem zorgen we ervoor dat de Rijnkade weer 100 jaar meekan. De dijkversterking is in volle gang.

Sint Jansbeek uitstroombak

De Sint Jansbeek, die door de binnenstad stroomt en uitmondt in de Rijn, ondergaat een bijzondere transformatie. Vorige week is de toekomstige uitstroombak van de Sint Jansbeek succesvol geplaatst in de kade! Hiervoor hebben we de volledig elektrische kraanponton (IBIS) ingezet. De bak heeft een lengte van 5,28 meter, weegt 29 ton en is geproduceerd in Duitsland.

Op dit moment wordt het water nog via een persleiding in de Rijn gepompt. Maar tegen 2025 zal de bak worden aangesloten op de beek, waardoor het water via de nieuwe goot en uitstroombak naar de Rijn zal stromen.

Als alles klaar is, kun je over de nieuwe goot lopen, zowel op de hoge als lage kade, dankzij stalen roosters. En dankzij een glazen plaat in de bak, kun je zelfs een kijkje nemen in de uitstroombak! De uitstroombak zal lijken op een oud sluisje, met twee houten wachtdeuren, die bij hoogwater in de Rijn gesloten kunnen worden om de stad te beschermen tegen overstromingen.

Keerwanden

Inmiddels is een groot deel van de keerwanden succesvol geplaatst.  Voor het zware hijswerk wordt de volledig elektrische kraanponton (IBIS) ingezet. De betonnen elementen worden geproduceerd door Bosch Beton. Vanaf Bosch Beton zijn ze door een elektrische vrachtwagen naar de waterhub vervoerd en per boot bij het project afgeleverd

Elektrisch bouwmaterieel

Nagenoeg al het bouwmaterieel dat we op de bouwplaats gebruiken is volledig elektrisch. En ook de knijperauto die de materialen vanaf de landhub naar de kade brengt, is elektrisch. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot én minder geluidsoverlast.

 

 

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.