Alle Berichten

Bij Ahlmann Nederland in Ammerzoden wordt hard gewerkt aan deze ontwikkeling in maar liefst 3 gewichtsklassen. Het gaat niet lang meer duren of Van der Ven gaat de eerste elektrische multifunctionele grondverzetmachine in de klasse van 9 ton in gebruik nemen. Het is het volgende spraakmakende resultaat van de intensieve samenwerking tussen Ahlmann Nederland en Van der Ven om de gezamenlijke duurzaamheidsdoelstelling ‘Samen verder dan Stage V’ te behalen.

Nul procent stikstof, nul procent uitstoot van CO2 en fijnstof

Bij Ahlmann Nederland wordt druk gewerkt aan de ontwikkeling van de krachtige volledig elektrische aandrijving van deze multifunctionele grondverzetmachine. Ook wordt er voor gezorgd dat de toegepaste accupakketten zo zijn samengesteld dat ze tegen een stootje kunnen, waarbij een levensduur van 15.000 uur realistisch is.

Deze 9 ton’s machine zal als eerste ingezet gaan worden binnen de projecten van Van der Ven. Naast het feit dat de machine uiteraard emissievrij zal zijn, is een bijkomend positief voordeel dat de machine geluidsoverlast tot een minimum beperkt, in tegenstelling tot machines met een draaiende dieselmotor. Dat is voor de werkomgeving wel zo prettig.

Inzetbaar van begin tot eind van het project

Er is bewust gekozen voor een elektrische variant van de multifunctionele grondverzetmachine die dienst kan doen als graafmachine, laadschop, heftruck en hijskraan. De machine is in aanschaf weliswaar duurder, maar wel veel duurzamer omdat deze door zijn veelzijdigheid veelal van begin tot eind van een project dienst kan doen. Dat zorgt tevens voor veel minder aan- en afvoer van speciaalmachines waardoor minder transportbewegingen nodig zijn. Ook dit komt het reduceren van emissie ten goede.

Volledig nieuwe machine

Waar anderen bij een bestaande machine de dieselmotor vervangen voor een elektrisch aangedreven motor, gaat Ahlmann Nederland een forse stap verder en bouwt aan een geheel nieuwe aandrijving die er in al zijn facetten volledig op gericht is om een maximaal rendement uit de accucapaciteit te halen.

Geen kobalt, hoge energiedichtheid

Van der Ven wil de wereld mooier maken, binnen de projecten die men onder handen heeft, maar zeker ook door binnen het werk op een verantwoorde manier om te gaan met het milieu. Daarom heeft men de wens uitgesproken om bij het toepassen van accupakketten zo duurzaam mogelijk te produceren en de aanwezige hoeveelheid kobalt in de accu’s tot een minimum te beperken.

De beweegreden achter die wens is dat kobalt een schaarse grondstof is die met name wordt gewonnen in grote geïndustrialiseerde mijnen in de Democratische Republiek Congo. De omstandigheden daar zijn vaak slecht en er komt ook kinderarbeid voor.

Door Ahlmann Nederland wordt daarom gewerkt met zogenaamde LFP-accu’s, die volledig kobalt-vrij zijn. Deze accu’s bevatten Lithium, IJzer en Fosfaat en bieden krachtige accucellen met een hoge energiedichtheid. Ze worden snel opgeladen (ook tussentijds opladen mogelijk), gaan langer mee en zijn stabieler en veiliger dan de huidige batterijsystemen, zoals gel-accu’s, lood-zuur batterijen en Lithium-ion batterijen. Mede door de toepassing van de nieuwe generatie LFP-accu’s, lopen Ahlmann en Van der Ven met deze ontwikkeling voorop in de markt van toekomstbestendige multifunctionele grondverzetmachines!

Hoge verwachtingen

"Op welk project de machine als eerste dienst zal gaan doen is nog even spannend, dat hangt ook af van het moment dat deze inzetbaar zal zijn. Maar dat we met hoge verwachting en veel plezier uitkijken naar deze primeur, is wel zeker.”, aldus een trotse Huibert van der Ven.

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.