Publiekscentrum over de haven van Rotterdam

de werekd mooier maken
Alle Projecten
Maasvlakte 2

Havenbedrijf Rotterdam heeft het ontwerpen, bouwen en 15 jaar onderhoud van het nieuwe havenervaringscentrum gegund aan Van der Ven. Het havenervaringscentrum wordt een publiekscentrum Maasvlakte 2 in Rotterdam en volgt het huidige FutureLand op. Een uitdagend project door de vele verschillende disciplines.

Het havenervaringscentrum

Het havenervaringscentrum wordt een publiekscentrum in en over de grootste en modernste haven van Europa. Het centrum laat je de haven ontdekken en begrijpen wat die betekent voor de maatschappij, de economie en de omgeving. Het nieuwe centrum past in het beleid van het Havenbedrijf om het draagvlak voor het bestaan van de Rotterdamse haven bij relevante doelgroepen en stakeholders te blijven behouden en te vergroten. Thema’s als energietransitie en digitalisering worden begrijpelijke uitgelegd. De haven is bovendien een banenmotor. Het publiekscentrum is gericht op een breed scala aan doelgroepen, van algemeen publiek tot zakelijk als ook het onderwijs.

Het gebouw krijgt een entree met een kleine shop, expositieruimtes, kantoren, vergaderruimten, horeca en een panorama dakterras. Elkeverdieping is vierkant van opzet en heeft een panorama-gevel met een specifiek uitzicht dat aansluit bij de functie en het verhaal dat op de betreffende verdieping verteld wordt. De omvang van het gebouw bedraagt ca. 3.500m2 bvo.

Volledig Energie Neutraal Gebouw

Het gebouw wordt een volledig Energie Neutraal Gebouw (ENG). De energiebehoefte van het gebouw wordt ingevuld met 100% hernieuwbare energie die wordt opgewekt met een eigen windmolen en een groot aantal PV-panelen.

Inrichten van 10.000m2 buitenruimte

De inrichting van de volledige buitenruimte behoort ook tot de scope van dit project. Het in te richten terrein beslaat circa 10.000m2. Het terrein krijgt rijwegen, looppaden, parkeerplaatsen voor auto’s en bussen, een evenementenplein en buitentribune. Verder wordt het terrein voorzien van terreinverlichting, windschermen, een fietsenstalling en een eigen kleine windmolen.

Architectonisch ontwerp

Het project wordt middels een UAV-GC overeenkomst uitgevoerd. Er is een Voorlopig Ontwerp gemaakt door architect MVRDV. Dit architectenbureau heeft ook de Markthal en het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam ontworpen. De verschillende lagen van het gebouw hebben elk een eigen panoramisch uitzicht, gericht op een ander aspect van de haven en haar omgeving. Het dakterras met 360° zicht wordt ook buitenom per trap bereikbaar. Van der Ven gaat de komende tijd aan de slag met de verdere uitwerking van dit ontwerp en het opstellen van een Definitief- en Uitvoerings Ontwerp.

In 2024 open

De komende tijd gaan we aan de slag met de ontwerp werkzaamheden. We verwachten begin 2023 te starten met de realisatie. Het is de bedoeling dat de bouw van het centrum in de eerste helft van 2024 wordt afgerond, waarna de expositie wordt geïnstalleerd. Opening is gepland voor september 2024. Wat dit project mede bijzonder maakt is dat we als Van der Ven ook gedurende 15 jaar verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het gebouw, de installaties en het terrein.

Elke verdieping staat 18 graden gedraaid op elkaar. Dit zorgt voor een indrukwekkend totaalplaatje. 
Erwin Mooring, werkvoorbereider
VERHAAL
Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.