Duurzaamheid in de praktijk

de werekd mooier maken
Alle Verhalen

Door: Duurzaamheidscoördinator Antoine Giezen

De wereld mooier maken, dat is onze missie. Maar makkelijker gezegd dan gedaan, hoe doen we dit? Deels door onze projecten die we realiseren maar misschien nog belangrijker: hoe we deze projecten realiseren.  Ik neem je graag mee op onze weg naar een mooiere wereld.

In de vorige nieuwsbrief stond de vacature duurzaamheidscoördinator nog geplaatst. Inmiddels ben ik, Antoine, aangesteld voor deze rol. Duurzaamheidscoördinator is voor Van der Ven een nieuwe functie waar met smart op invulling werd gewacht. Waarom is deze rol zo belangrijk voor Van der Ven? Van der Ven wil graag de wereld mooier maken, en duurzaamheid hoort daar ook bij. Maar dat is niet zomaar iets; duurzaamheid is best veel omvattend. Het bestaat uit verplichtingen, wensen, regelgeving, verwachtingen en vraagtekens, maar vooral ambitie. Ik sta voor een uitdaging: er is veel werk te verzetten en veel te realiseren. Benieuwd wat er op onze agenda staat voor de komende tijd? Lees dan verder.

CO2 uitstoot en emissieloze bouwplaats

Dit jaar streven we naar hercertificering op trede 5 van de CO2-prestatieladder. Binnenkort zullen we communiceren over onze CO2-uitstoot. Een voorproefje: we hebben mooie reductie weten te behalen in 2023 en streven naar verdere verlaging.

Van der Ven blijft investeren in elektrisch materieel. We hebben ons wagenpark uitgebreid met onder andere een elektrische kraan met lange giek, een elektrische Sennebogen telescoopkraan , enkele elektrische shovels en mini shovels en een elektrische knijperwagen. Met deze toevoegingen kunnen we steeds meer projecten uitvoeren met een gedeeltelijk of volledig emissievrije bouwplaats. Momenteel passen we al een emissievrije aanpak toe bij het project Dijkversterking Rijnkade in Arnhem. 

Hergebruik en CO2 uitstoot in betonketen

Het project Steunpunt Coenecoop heeft ons geleerd dat we veel kunnen hergebruiken. We nemen deze ervaringen mee in onze projecten en onderzoeken mogelijkheden voor hergebruik.

Ook gaan we aan de slag met een van onze grote vervuilers: beton. Hester Aanen studeerde af bij Van der Ven en deed hier onderzoek naar. Hester onderzocht bestaande maatregelen met betrekking tot CO2-reductie in de betonketen en kwam zo tot een inventarisatie van mogelijkheden in de praktijk. Daarbij keek ze naar zowel de ontwerp- en voorbereidingsfase als naar de uitvoeringsfase. Als je je erin verdiept, samenwerkt en de uitstoot registreert en monitort lijkt het mogelijk om de CO2-uitstoot van beton met zeker zo’n 20% te reduceren in een paar jaar.

Interne bewustwording en kennisdeling

Op verschillende projecten bundelen we onze krachten met andere aannemers. Ik overleg met mijn collega aannemers over allerlei zaken die over duurzaamheid gaan of er aan gerelateerd zijn, zoals slimme laadmethoden, het beheren van uitstoot en energieverbruik. Uit deze gesprekken komen nieuwe inzichten naar voren die we samen met onze collega's bij Van der Ven oppakken. Het is dus belangrijk om onderling af te stemmen.

Tot nu toe is opgevallen dat we al veel goede initiatieven hebben, maar dat we hier niet altijd voldoende bij stilstaan of breed genoeg delen. Daarom ben ik bezig met het rond maken van een PDCA-cyclus: het opstellen van plannen, het inventariseren van wat we al doen, dit afstemmen op onze doelstellingen, erover rapporteren en verbeteringsacties benoemen.

Het delen van kennis en het creëren van bewustzijn draait eigenlijk om het benutten van de kracht van herhaling. Door herhaling en het delen van best practices kunnen we samen mooie voorbeelden uitwerken en met elkaar delen. Samen beschikken we over veel kennis en zetten we ons in om de wereld een stukje mooier te maken.

Van der Ven blijft zich inzetten voor duurzaamheid, niet alleen uit verplichting, maar omdat we geloven in een wereld waarin we samen zorgen voor onze planeet en toekomstige generaties. Laten we blijven bouwen om de wereld mooier te maken.

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.