Renovatie van 150 jaar oude Moerriool

de werekd mooier maken
Alle Projecten
Arnhem

De renovatie van het grootste bouwwerk van Arnhem. Zo mag de renovatie van het 1 km lange ondergrondse moerriool onder de Arnhemse binnenstad wel genoemd worden. Een spannende uitdaging met grote maatschappelijke impact en een variatie aan technische oplossingen. En geen straat hoeft er voor open. 

G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf en de NV Kumpen renoveren onder de naam “Combinatie Moerriool” het 150 jaar oude gelijknamige riool onder de straten van Arnhem. Het riool is meer dan 1 kilometer lang en de oudste riolering van de stad. Het riool was na meer dan 150 jaar trouwe dienst aan renovatie toe. De eerste fase (550m) van de renovatie is inmiddels succesvol en naar volle tevredenheid afgerond. Het werk is nog niet klaar, momenteel wordt er hard aan fase 2 (500m) gewerkt.

Sleufloze oplossing

Uiteraard is vervanging onder een drukke stad vrijwel onmogelijk, daarom is gekozen voor een sleufloze oplossing. Het gemetselde riool, op een ongewapende fundering, is met een combinatie van sleufloze technieken aangepakt. Allereerst met verschillende inspectietechnieken om een zo compleet mogelijk beeld van het riool en de grond eromheen te krijgen: visuele inspectie, laser scan, grondrader en MAC testen. En daarna met een combinatie van renovatietechnieken om maatwerk te bieden: spuitbeton, injectietechnieken en polymeerbetonnen schaaldelen. Bij de uitvoering is duidelijk aandacht geweest voor de veiligheid van personeel, maar ook beperken van overlast voor de omgeving. 

Focus op verbetering

Het is mooi om te ontdekken dat ondanks het succes van de eerste fase, er ook nog zoveel te verbeteren valt. Zo willen we deze fase ons nog meer focussen op verbetering van de arbeidsomstandigheden en daarnaast maken we intensiever gebruik van LEA®N planning.

Goot, banketten en een boog

Het Moerriool is een hoofdtak van het Arnhemse rioolsysteem en voert afval- en regenwater af van een groot deel van Arnhem-Noord. Het is bijzonder in zijn constructie. De rioolbuis bestaat uit een goot met aan weerszijde banketten (smalle kades) waarop een boogconstructie is gebouwd. Het riool is zo groot dat een volwassene er moeiteloos rechtop doorheen kan lopen. Het werk kent een aantal uitdagingen, waaronder het hoogteverschil van maar liefst 6 meter tussen het begin en het einde van het riool. Bovendien ligt het riool onder een druk gedeelte van de stad, met moeilijk bereikbare toegangsputten.

Veiligheid voorop

Veiligheid is bij de renovatie van het Moerriool een zeer belangrijk aspect, iets wat door opdrachtgever Gemeente Arnhem veel prioriteit kreeg. De opdracht voorziet dan ook in ontruimingsoefeningen. De Combinatie Moerriool dacht bovendien een innovatieve veiligheidskooi uit waarmee de veiligheid van de medewerkers in het riool gegarandeerd is.

Expertises

De Combinatie Moerriool verricht specialistische betonwerkzaamheden aan de banketten en de boogconstructie om de levensduur van het riool weer voor lange tijd te garanderen. Hierbij komt de expertise van de NV Kumpen uit het Belgische Hasselt in beeld; met vergelijkbare projecten onder de straten van Antwerpen en Brussel weten zij als geen ander hoe dit werk kwalitatief en effectief uitgevoerd kan worden. Gekoppeld aan de integrale werkwijze van Van der Ven onder meer op het gebied van omgevingsmanagement, is de Combinatie Moerriool klaar voor zijn taak.

 

 

Hoe innovatief en toekomstgericht onze projectoplossingen ook zijn, het zijn onze vakmensen die ons werk maken!
Huibert van der Ven, directeur
VERHAAL
Het Moerriool doet mee in de Europese top + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Het Moerriool doet mee in de Europese top! Foto:Gelders Archief + 19 FOTO'S Het Moerriool doet mee in de Europese top! Foto:Omroep Gelderland + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert ook historisch Moerriool fase 2 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Team Moerriool wint NSTT NO DIG AWARD en Publieksprijs 2018 + 19 FOTO'S Team Moerriool wint NSTT NO DIG AWARD en Publieksprijs 2018 + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert historisch Moerriool fase 1 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert historisch Moerriool fase 1 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert historisch Moerriool fase 1 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S Van der Ven renoveert historisch Moerriool fase 1 voor Gemeente Arnhem + 19 FOTO'S
Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.