Bouwen aan Portlantis

de werekd mooier maken
Alle Verhalen

Portlantis biedt jong en ouder eind 2024/begin 2025 een kijkje in de wereld van de grootste en meest moderne haven van Europa. Het nieuwe ervaringscentrum op de Maasvlakte 2 laat zien wat er allemaal gebeurt in de Rotterdamse haven. Nu en straks. Het team waarbinnen Erwin Mooring werkvoorbereider is, werkt sinds mei 2023 met veel enthousiasme en gedrevenheid in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam aan het nieuwe ervaringscentrum over de haven én de bijbehorende infrastructuur.

Indrukwekkend is het: het gebouw telt vijf vierkante verdiepingen, die gedraaid bovenop elkaar staan. Met als absoluut hoogtepunt: het dakterras met 360°-uitzicht over de Noordzee, met strand en duin. En de Rotterdamse haven, met onder meer de innovatieve terminals. “Het ontwerp is ingewikkeld, qua voorbereiding en uitvoering. Elke verdieping staat 18 graden gedraaid op elkaar. Maar dat zorgt wel voor een indrukwekkend totaalplaatje”, vindt Erwin.

Elke verdieping staat 18 graden gedraaid op elkaar. Maar dat zorgt wel voor een indrukwekkend totaalplaatje.

Voortvarende start

“De start van dit project verliep heel soepel”, herinnert hij zich. “We kregen al snel een go op ons definitieve ontwerp. Dat betekent dat we de wensen van de opdrachtgever, de ideeën van architectenbureau MVRDV, het financiële plaatje en de vergunningseisen goed hebben vertaald.” Gelukkig maar, want de bouwtijd is een behoorlijke uitdaging, weet Erwin: “In iets minder dan een jaar staat er een gebouw, waar anders al snel zo’n anderhalf, twee jaar voor nodig is.”

In weer en wind

Op twee meter onder straatniveau plaatsten we de fundering. Dan volgt een precisiewerkje: het stellen van de twee meter lange ankers voor de staalconstructie. De opbouw van die constructie is ook een interessante uitdaging op deze locatie. Want daarmee gaat de werkzaamheden de hoogte in. En omdat het veel en hard waait aan de rand van Maasvlakte 2, heeft het weer daar invloed op. Dat is een extra puzzel, vertelt Erwin: “We kijken op deze locatie steeds naar de weersvoorspellingen en stemmen daarop af wat er die dag of week gedaan kan worden. We zorgen ervoor dat er altijd dingen opgepakt kunnen worden, ook als de windsnelheden hoog zijn. Dan voeren we bijvoorbeeld klussen uit op de begane grond en niet op 25 meter hoogte.”


Een project als dit doet Van der Ven natuurlijk niet alleen. “Met zes samenwerkingspartners bepaalden we wat er als eerste klaar moest zijn”, legt Erwin uit. “Het zijn bijvoorbeeld verdiepingen van ruim vier meter hoog. Voor het leidingwerk moet de installateur er daarom met een hoogwerker in; dat wil je natuurlijk niet op je nette vloer. Daarom werkten we de constructievloer nog niet af.” Het is slechts één voorbeeld uit een serie van heel veel keuzes die de planning en werkvolgorde bepalen, schetst Erwin. “Gelukkig lopen die afstemmingen steeds heel soepel.”

Duurzaam en energieneutraal

Portlantis wordt een architectonische parel die klaar is voor een duurzame, energieneutrale toekomst. “Het project op zich is mooi, zoals het gebouw daar komt te staan is het echt een eyecatcher”, vindt Erwin. “En dan is het ook nog hartstikke duurzaam met zonnepanelen op het dak en een windmolen op de parkeerplaats. Het gebouw wordt volledig verlicht en verwarmd door zelfopgewekte, herbruikbare energie”, vertelt Erwin trots.

Het gebouw wordt volledig verlicht en verwarmd door zelfopgewekte, herbruikbare energie.

Publieksmagneet

Met expositieruimtes, kantoor- en vergaderfaciliteiten, een souvenirshop, een restaurant en dus dat 360°-dakterras, wordt het gebouw ‘echt een innovatieve publieksmagneet’, denkt Erwin. “Dat merkten we ook al tijdens de Dag van de Bouw. Er kwamen veel nieuwsgierige bezoekers naar de open dag. Straks kan iedereen er ervaren hoe de Rotterdamse haven werkt, wat de impact van de haven is en hoe de toekomst van de haven eruit komt te zien. Van kinderen tot zakenlui en van stakeholders tot stelletjes. Dat wij daaraan mogen bijdragen, vind ik echt ontzettend gaaf.”
Voortvarende start

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.