Circulair en energieneutraal

de werekd mooier maken
Alle Verhalen

Steunpunt Coenecoop is een duurzaam project bij Waddinxveen. We bouwden het pand met materiaal van zijn voorgangers en met hernieuwbaar en duurzaam materiaal. Dubbel duurzaam dus. Martijn Struijk, projectleider Van der Ven, en Gerard Huntelerslag, projectmanager van de provincie Zuid-Holland, waren hier nauw bij betrokken. Zij vertellen over ‘hun’ Coenecoop.

Steunpunt Coenecoop is de nieuwe circulaire zouthub van de provincie Zuid-Holland. Hier vandaan vertrekken de zoutstrooiers die de wegen tijdens de winter begaanbaar houden. Naast de stallingsplekken voor elf zoutstrooiers, heeft het gebouw ook kantoorruimte, werkplekken, een kantine, toilet- en doucheruimtes, een werkplaats en een zoutopslag.

Groen is goed

Gerard. “De provincie is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van infrastructureel vastgoed. Onze gebouwen moeten vanzelfsprekend voldoen aan de wettelijke milieu- en arboregelgeving. Daarom was het onze wens om een zo duurzaam mogelijk gebouw neer te zetten. Want: hoe ‘groener’, hoe beter’.”

Hergebruik en circulair materiaal

Martijn: “We klaarden deze klus in een bouwteam, samen met de architect en onze eigen mensen voor de voorbereiding en de uitvoering. Veel materialen kregen een tweede of zelfs derde leven: de houten gevels, pv-panelen, een overheaddeur, kozijnen, binnendeuren, sanitair en de zoutinstallaties zijn allemaal onderdeel van het nieuwe Coeneoop.”

Alternatief voor beton en staal

Ook de nieuwe gebouwonderdelen zijn duurzaam. Martijn, enthousiast: “De bovengrondse constructie bestaat uit CLT-elementen, Cross Laminated Timber. Dat zijn kruislings verlijmde houten platen, een duurzaam alternatief voor beton en staal. Het materiaal is hernieuwbaar, daardoor kun je het ook in de toekomst gemakkelijk hergebruiken. CLT is bovendien lichter dan veel andere bouwmaterialen. En dát scheelt dan weer in de constructie en het transport.”

Energieneutraal

Maar Coenecoop heeft nog meer duurzame pluspunten. Gerard: “Op het dak ligt sedum. Dat ziet er niet alleen hartstikke mooi uit, het isoleert ook op een natuurlijke manier. En naast de bestaande kwamen er ook nieuwe zonnepanelen. Het project is volledig gasloos. Om opwarming van het kantoor te voorkomen, heeft dat deel van het pand een grote dakoversteek. Zo blijft het op een natuurlijke manier koel als de buitentemperatuur oploopt.”

Efficiënte en veilig

En de indeling? Ook die is duurzaam. Gerard: “We hebben goed gekeken naar het gebruik nu en in de toekomst. Daar stemden we het ontwerp vervolgens op af. Hierdoor is het gebouw niet snel te klein of te groot.” Op het buitenterrein kregen de laad- en losfuncties een andere plek dan voorheen. “Het is voor de chauffeurs nu veel makkelijker en veiliger af- en aanrijden. Belangrijk, want die mannen moeten door weer en wind de weg op.”

Mooist!

Het bouwteam stuurde het project in voor twee duurzame vakprijzen: de Houtbouwprijs en de Circulair Award 2024. We kwamen voor beide prijzen op de shortlist, dat is alleen al een prestatie. Martijn: “Helaas vielen we bij beide niet in de prijzen. Maar voor mij persoonlijk is Coenecoop zeker een prijswinnaar. Wij zijn ervan overtuigd dat we een prachtig stuk vakwerk hebben geleverd.”

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.