Groen!

de werekd mooier maken
Alle Verhalen

Hoe help je de natuur een handje? Onze specialisten in waterbeheersing hebben hier zeker een antwoord op. Mitchell Bosch, technisch manager bij Van der Ven, vertelt hoe vissen probleemloos langs stuwen zwemmen. Arjan van de Werken, uitvoerder bij Van der Ven, legt uit hoe het Brabantse natuurgebied Noordrand Midden waterrijk wordt én blijft.

“ Voor de waterkwaliteit én de visstand”

Mitchell: “Vissen zwemmen tussen verschillende gebieden, bijvoorbeeld om zich voort te planten. Migratie is noodzakelijk voor het voortbestaan, tijdens die zwemtocht komen ze obstakels tegen zoals stuwen en gemalen. Voor de waterkwaliteit en de visstand is vloeiende vismigratie belangrijk, daarom werken we in opdracht van Waterschap Brabantse Delta in een bouwteam aan een vrije doorgang voor vissen.”

Innovatieve vislift

“In Woensdrecht bouwen we op drie plekken in de Agger een vislift. Dat is een kunststof cilinder waarin de vissen door verschillende kamers van laag naar hoog zwemmen. Eenmaal boven, zwemmen ze gemakkelijk de lift weer uit.”

Handige vissluis

“Het team bouwt in natuurgebied Dongevallei een vissluis. Die ‘lokt’ vissen met een kleine stroming een buis in. Door afwisselend de afsluiters aan de boven- en onderzijde open en dicht te doen, zwemmen ze eenvoudig naar hoger gebied.

Leuk!

“Wat dit project zo interessant maakt? We zijn vanaf schetsontwerp in bouwteam betrokken bij de ontwikkeling van de vispassages, samen met het waterschap. Daarnaast zijn dit projecten die wij vrijwel volledig zelfstandig uitvoeren. En: elke projectlocatie heeft zijn charme en vraagt om een passende oplossing.”

“We geven de natuur een zetje”

Arjan: “Boven Prinsenbeek en Etten-Leur ligt ‘natte natuurparel’ Noordrand Midden. In opdracht van Waterschap Brabantse Delta en in combinatie met Martens en Van Oord geven we de natuur een zetje. Het waterpeil is vaak te laag en de waterkwaliteit kan beter. We graven watergangen, plaggen percelen en maken natuurvriendelijke oevers.”

Ontgraven

“We gingen in verschillende deelgebieden aan de slag. In de Zwartenbergse polder deden we bijvoorbeeld veel plagwerk. Dan ontgraven we de bovenste, begroeide laag tot 20 à 30 centimeter diep. Hierdoor wordt de grond armer aan voedingsstoffen en komen andere plantensoorten naar boven. Ook bouwden we nieuwe stuwen inclusief duikers.”

Helofytenveld en bosplantsoen

In Kelsdonk Zwermlaken legden we een helofytenveld aan, een natuurlijke manier om het water vanuit de Leursche Haven te filteren voordat het de polder in loopt. Het water loopt hierbij door een veld van rietplanten die
afvalstoffen opnemen. Daarnaast legden we een bosplantsoen aan met 70.000 planten. Nu is het gebied klaar voor een waterrijketoekomst. Het gebied Strijpen de Berk staat nog op de planning. Dat project is quawerkzaamheiden vergelijkbaar met Kelsdonk Zwermlaken, wél is het fors groter.” 

Fijn project

Dit soort werk is gesneden koek voor onze kraanmachinisten en grondwerkers. “Lekker veel grondwerk, midden in de natuur. Onze mensen worden hier heel gelukkig van. En dat enthousiasme werkt ook voor mij aanstekelijk.”

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.