Restauratie Hoogbrug Delft

de werekd mooier maken
Alle Projecten
Delft

De Hoogbrug, gelegen op de hoek van Lange Geer en Achterom in Delft, is de oudste brug in Delft en wordt nu gerestaureerd door Van der Ven, samen met de gemeente Delft.

Een stukje geschiedenis

De Hoogbrug stamt hoogstwaarschijnlijk uit de 14e eeuw, waardoor het de oudste nog bestaande brug in Delft is. Het is een zeldzame verschijning, met zijn middeleeuwse natuurstenen boog, wat tegenwoordig weinig voorkomt in Nederland. Mark de Reus, projectleider, benadrukt dat de restauratie zorgvuldig wordt uitgevoerd en dat je straks amper zult zien dat de brug is vernieuwd: "We willen de authentieke charme van de brug behouden."

Waarom restaureren?

Jarenlang verkeer en verschillende weersomstandigheden hebben schades veroorzaakt aan de brug. Voor de veiligheid moest de brug tijdelijk worden afgesloten. Om ervoor te zorgen dat de brug weer veilig gebruikt kan worden, wordt deze nu verstevigd en gerestaureerd.

Hoe gaat de restauratie in z’n werk?

Na een uitgebreid voorbereidingstraject waarbij verschillende mogelijkheden zijn onderzocht, zijn de restauratiewerkzaamheden begonnen in oktober 2023. Voorafgaand hieraan is een tijdelijke ondersteuningsconstructie aangebracht.

We zijn gestart met het verwijderen van de natuurstenen elementen. Vervolgens ging de aandacht naar de gemetselde rijbaan. Nadat deze was verwijderd, kwam het originele natuurstenen gewelf tevoorschijn. Deze hebben we geïnspecteerd en waar nodig hersteld. Om toekomstige belastingen beter te kunnen dragen, hebben we een betonnen schil over het natuursteen aangebracht.

Wat gaan we de komende tijd doen?

De komende tijd gaan we aan de slag met de restauratie van de natuursteen elementen en de gietijzeren balusters. Het metselwerk en de natuurstenen elementen aan de Lange Geer en Achterom krijgen ook een opknapbeurt. Tot slot gaan we alle gerestaureerde elementen terugplaatsen en de rijbaan herstellen. Daarna is de hoogbrug weer zo goed als oud en klaar voor toekomstige generaties.

Het is een eer om aan zo’n monumentaal kunstwerk te werken
Michel Deterd Oude Weme, Uitvoerder
VERHAAL
Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.