In opdracht voor Gemeente Houten restaureert Van der Ven 9 monumentale gebouwen op het terrein van Fort Honswijk. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en Fort Honswijk in het bijzonder kennen weinig geheimen voor Van der Ven. Sinds 2012 werkt Van der Ven op allerlei manieren aan de transformatie, consolidatie en restauratie van het fort.

De rijksmonumentale gebouwen op het terrein van Fort Honswijk zijn ongeveer 150 jaar oud. De bomvrije geschutstoren is zelfs al ongeveer 175 jaar oud. Deze gebouwen moeten dringend worden opgeknapt. Het werk betreft het restaureren van de 9 rijksmonumentale gebouwen op het fortterrein, een flinke klus dus! Tijdens de restauratie worden kapotte stenen en slechte voegen vervangen, worden ramen, deuren en luiken hersteld, schilderwerken uitgevoerd en vinden nog meer werkzaamheden plaats, allemaal bedoeld om de gebouwen weer een duurzame toekomst te geven.

Wij nemen eenieder die geïnteresseerd is mee op een enerverende en educatieve reis die ons leidt langs de bouw en restauratie van het Fort. Voor elk van de doelgroepen organiseren wij interessante activiteiten. Zo bieden wij voor scholieren in het middelbaar (beroeps)onderwijs praktijkgerichte meeloopstages aan en organiseren wij vijf excursiedagen voor basisscholieren. Daarnaast trakteren wij passanten op ons restauratieatelier, dit is een mobiele unit welke wij in de looproute opnemen en uitzicht heeft op de werkzaamheden. Tot slot worden er open dagen georganiseerd voor gezinnen, dagjesmensen en historici.

De uitvoering zal begin september starten en naar verwachting zijn de werkzaamheden oktober 2021 gereed, waarna de toekomst van de gebouwen geborgd is voor toekomstige generaties.