Vlakbij de P+R Westraven in Utrecht realiseert de provincie Utrecht de nieuwe, duurzame busstalling Westraven. Daarvoor is opdracht gegeven aan G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf uit Brakel. Op 16 mei 2019 tekenden gedeputeerde Dennis Straat en directeur Huibert van der Ven het contract voor de uitvoering van dit bouwproject. De busstalling Westraven heeft plek voor ruim 160 bussen en aan de overzijde van het Amsterdam Rijnkanaal wordt in Nieuwegein aan de Remiseweg een stalling van nog eens 64 bussen gerealiseerd. Met de twee stallingen tezamen zorgen voor voldoende stallingsruimte voor de bussen van U-OV, nu en in de toekomst.  

Busstalling Westraven krijgt een duurzame energievoorziening en bijpassende inrichting met kantoor, werkplaats en parkeerruimte voor de medewerkers van het vervoerbedrijf. De stalling aan de Remiseweg, is alleen stallingsruimte. De provincie Utrecht heeft besloten beide stallingen in eigen beheer te bouwen. Zo wordt het openbaar vervoer vanaf deze strategische locaties vlakbij verschillende uitvalswegen op de lange termijn goed bediend.

DUURZAME INRICHTING
De opdracht aan Van der Ven is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding. Het aannemingsbedrijf had daarbij de beste combinatie van prijs en kwaliteit. Belangrijk voor de provincie Utrecht is dat de nieuwe stalling méér wordt dan een functioneel gebouw. Het gebouw krijgt een duurzame inrichting. De werkplaats wordt slim ingericht, zodat de looproutes van chauffeurs en monteurs zo kort en efficiënt mogelijk zijn. Op het dak van de werkplaats komen zonnepanelen. Bovenop het kantoor komt een groen dak. In de werkplaats wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht.

OPLADEN
Om in de toekomst laden van elektrische bussen mogelijk te maken dient het terrein in verband met brandveiligheid te worden voorzien van brandgangen met brandmuren. Dit gaf ons de mogelijkheid om het terrein verder te vergroenen, we hebben namelijk van de brandmuren tuinmuren gemaakt. De muren worden voorzien van verschillende klimplanten en is er ruimte voor onderbegroeiing, zowel eenjarigen als vaste planten en zelfzaaiende soorten. Er is gezocht naar een zo groot mogelijke biodiversiteit. Bijna het hele jaar door zullen er planten in bloei staan. Tevens zullen er ook insectenhotels, broedkasten etc worden geplaatst om het groene karakter en de biodiversiteit zoveel mogelijk te stimuleren.

Verder komt het groene karakter van de locatie ook terug door zoveel mogelijk de materialen circulair in te zetten. De aluminium kozijnen bestaan uit gerecycled materiaal. De staalconstructie is volledig gebout en is dus niet ingestort in de betonvloer. Daarnaast zijn de delen van het gebouw die een kortere levensduur hebben zo ontworpen en gebouwd dat ze snel en gemakkelijk te vervangen zijn.

Door U-OV zijn 55 nieuwe elektrische bussen aangeschaft en worden in het eerste kwartaal van 2021 ingezet voor de stads- en streekdienst. 35 van deze bussen zullen op de Remiseweg worden gestald en geladen. Het onderhoud vindt plaats op Westraven. Daarmee zet provincie Utrecht een stap op weg naar een volledig schoon busvervoer in de provincie in 2028. De komst van de elektrische bussen stelt bijzondere eisen aan de energievoorziening en milieuvriendelijk onderhoud van het wagenpark en dus de stalling.

OPTIMAAL GEBRUIKERSGEMAK
Gedeputeerde Dennis Straat: “We bouwen een bijzondere voorziening voor het openbaar vervoer die op een gunstig punt in Utrecht gelegen is aan tal van uitvalswegen. Om te beginnen komen bij de nieuwe stalling voorzieningen om schone, elektrische bussen op te laden en te onderhouden. Daarnaast worden de gebouwen zo geconstrueerd en ingericht dat hun levensduur optimaal wordt benut. Deze duurzame busstalling helpt ons de reizigers tot in lengte van dagen met goed OV te bedienen.”

Huibert van der Ven: “Ik ben bijzonder trots dat wij als een van de eerste MKB-aannemers in Nederland dit geïntegreerde civieltechnische én bouwkundige project gaan realiseren. Duurzaamheid was daarbij een echte onderscheidende pijler in de aanbesteding. Met ons ontwerp en de gekozen techniek realiseren wij een hoogwaardige stalling met optimaal gebruikersgemak en hoogwaardig comfort.”