de wereld mooier maken
Alle Berichten

In opdracht van waterschap Rivierenland realiseerde aannemerscombinatie Martens en Van Oord – Van der Ven de dijkversterking in Gameren. Het ging om een traject van ongeveer 1 kilometer. Om de dijk te versterken hebben we gebruikt gemaakt van een innovatieve techniek: de grofzandbarrière. Het werk is vorige week afgerond. De dijk is nu versterkt en klaar voor de toekomst.

Video

De werkzaamheden zijn mooi in beeld gebracht. Onze collega’s Dennis en Peter van de aannemerscombinatie en Bastiaan van Waterschap Rivierenland vertellen in de video meer over het project en de unieke techniek.

Innovatiepartnerschap

Waterschap Rivierenland werkt in samenwerking met Rijkswaterstaat binnen het Hoogwaterbeschermingsp aan nieuwe innovaties om Nederlandse dijken te versterken. Hier in Gameren verzwakte de dijk door piping. Dit betekent dat de stevigheid van de dijk vermindert, doordat door de dijk sijpelend water het fijne zand wegspoelt.

Deltares heeft in de vorm van de grofzandbarrière een duurzame en innovatieve oplossing bedacht tegen piping Binnen het innovatiepartnerschap, een samenwerking tussen Waterschap Rivierenland, Combinatie Martens en van Oord – Van der Ven en Deltares, is aangetoond dat deze innovatieve oplossing maakbaar is.

 

Met de grofzandbarrière hebben we een extra tool in de gereedschapskist om piping op te lossen!

Bastiaan Heutink, Waterschap Rivierenland

De grofzandbarrière

Bij de grofzandbarrière wordt op de overgang van de kleilaag en de zandondergrond een sleuf met grofzand aangebracht. Deze vervangt het oorspronkelijke, fijnere zand. Het grove zand werkt als een filter dat het water doorlaat en de zandkorrels op hun plaats houdt. Hiermee wordt piping voorkomen.

 

Klaar voor de toekomst

We zijn trots dat we deze nieuwe en innovatieve oplossing toepasbaar hebben gemaakt in de praktijk. De grofzandbarrière is nu aangelegd en biedt potentie voor toepassing in de toekomst bij dijken die net als in Gameren verzwakken door piping. De Waalbandijk in Gameren is nu versterkt en dus klaar voor de toekomst.


Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Voer een bedrijf in
Vul een geldig e-mailadres in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.