Eindresultaat restauratie Doeverensche sluis

de werekd mooier maken
Alle Berichten

In opdracht van Gemeente Heusden heeft Van der Ven de rijksmonumentale Doeverensche sluis gerestaureerd. De werkzaamheden zijn afgerond en de sluis is weer terug in zijn originele staat, met een prachtig resultaat!

Een uitdagende opdracht 

De sluis verkeerde in een slechte staat. Op veel plaatsen was het metselwerk losgekomen of gescheurd en er waren bakstenen uitgevallen. Daarnaast ontbrak aan de bovenzijde hier en daar de rollaag. Veel bakstenen waren ook door vorst deels verpulverd en de sluisdeuren zijn in het verleden verwijderd. Van der Ven kreeg de uitdaging om de sluis terug te brengen in originele staat. En dat is gelukt!

Voor en na 

 Voor de restauratie     Na de restauratie   

 

De restauratie 

Allereerst hebben we de gehele sluis rondom vrij gegraven omdat er geen informatie was over de constructie. Daarna hebben we het metselwerk van de sluismuren gerestaureerd. De oorspronkelijke natuurstenen elementen waren deels losgebroken en onder water verdwenen. Deze elementen zijn gereinigd en waar nodig hersteld en teruggeplaatst.

Vervolgens hebben we nieuwe houten sluisdeuren gemaakt en ingehangen. Verder is de betonnen brugconstructie vervangen door een betonnen replica. Waarbij de oorspronkelijke gesmede stalen leuning is hersteld.

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.