Alle Berichten

Van der Ven werkt al bijna 2 jaar aan de restauratie van Fort Honswijk. De meeste gebouwen zijn inmiddels hersteld. De laatste klus is de restauratie van de 175 jaar oude bomvrije geschutstoren, ook wel het torenfort genoemd. De ‘kers op de Restauratietaart!

De restauratie van het torenfort

Het torenfort was het eerste bouwwerk op het fortterrein en werd tussen 1844 en 1848 gebouwd en kent een rijke historie.  

Enkele feiten over het torenfort:

  • De oostelijke wanden zijn 3,2m dik, de westelijke wanden 2m en toch is de toren met een diameter van ruim 40m perfect rond.
  • Er zijn circa 5.000.000 bakstenen gebruikt bij de bouw
  • Het fort is 3 keer gemobiliseerd geweest, in 1870, 1914 en 1939

Tijdens de restauratie van het torenfort worden ontbrekende kozijnen, ramen en deuren gereconstrueerd, het kapotte metsel- en voegwerk aan de buitenzijde vervangen, grondwerk hersteld en rookgasafvoeren aangepast. Daarnaast worden unieke natuursteen elementen hersteld, zoals het jaartalblok en de natuurstenen waterpomp in het hart van het fort.  

Terug naar de oorspronkelijke staat

Projectleider Mark de Reus: ,,De kleinste details zijn voor ons van het grootste belang. We willen om die reden álles weten van de historie van deze gebouwen, zodat we die tot in de puntjes kunnen terugbrengen in hun oorspronkelijke staat. Als wij klaar zijn, zien de meeste mensen niet eens dat we zijn geweest. Dat is voor ons meteen het grootste compliment dat we kunnen krijgen, want dan hebben we ons werk goed gedaan.’’

 

Voor de restauratie van het torenfort hebben we speciaal 22.000 stenen laten bakken. 

Mark de Reus - Projectleider Fort Honswijk 

 

22.000 speciaal gebakken stenen

De van origine gebruikte bakstenen zijn in de samenstelling qua afmeting, structuur en kleur niet meer verkrijgbaar. We hebben er daarom 22.000 speciaal voor deze toren laten bakken in een van de oudste nog resterende steenfabrieken in Nederland.

Overwinteringsplaats vleermuizen

De planning is dat de werkzaamheden voor 15 september gereed zijn. Op deze wijze kunnen de vleermuizen weer ongehinderd gebruik maken van hun overwinteringsplaats.

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.