Alle Berichten

In opdracht van Gemeente Heusden restaureert Van der Ven de rijksmonumentale Doeverensche sluis. De sluis dateert van halverwege de 19de eeuw. De sluis is gebouwd als uitwateringssluis en moest overtollig binnenwater afvoeren en hoog buitenwater keren. De sluis heeft nu echter geen kerende functie meer.

De sluis verkeert in een slechte staat. Het metselwerk is plaatselijk gescheurd. Aan de bovenzijde ontbreekt hier en daar de rollaag. Grote delen van enkele vleugelwanden zijn verdwenen. Op veel plaatsen is de buitenschil van het metselwerk losgekomen en er zijn bakstenen uitgevallen. Veel bakstenen zijn ook door vorst deels verpulverd en de sluisdeuren zijn in het verleden verwijderd. Aan Van der Ven de uitdaging de sluis terug te brengen in originele staat.

Doeverense Sluis 1

De restauratie

Om de sluis te herstellen gaan we verschillende werkzaamheden uitvoeren. Allereerst wordt  het metselwerk met de bijbehorende natuursteen elementen van de sluismuren gerestaureerd. Wanneer deze restauratie klaar is worden er nieuwe houten sluisdeuren teruggebracht volgens het oorspronkelijke ontwerp. Verder wordt de betonnen brugconstructie vervangen door een betonnen replica. Waarbij de oorspronkelijke gesmede stalen leuning wordt hersteld.

 

Een krappe werkruimte

Het werk ligt op een lastige locatie met weinig beweegruimte. De houten sluisdeuren moeten geplaatst worden in deze krappe werkruimte. Een uitdaging die wij graag met beide handen aangrijpen.

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.