Weer zo goed als oud!

de werekd mooier maken
Alle Berichten

Van der Ven heeft de restauratie van Fort Honswijk in opdracht van de gemeente Houten voltooid. In 2020 zijn we gestart met de restauratie van de negen rijksmonumentale gebouwen op het fortterrein. De restauratie omvatte het vervangen van metsel- en voegwerk, het vernieuwen van ramen, deuren en luiken, het uitvoeren van grondwerk en schilderwerken. Hierbij gebruikten we archiefmateriaal om de gebouwen zo historisch correct mogelijk te restaureren.

Uitdagende restauratie van Fort Honswijk

Vanwege de verhuurde staat van sommige gebouwen, ecologische voorwaarden, onverwachte ontdekkingen en gewijzigde inzichten tijdens de uitvoering, was de restauratie van Fort Honswijk een van de meest uitdagende restauratieprojecten voor ons. Desondanks zijn de restauratiewerkzaamheden soepel verlopen en is het fort weer zo goed als oud.

Bijzondere vondsten tijdens restauratie Fort Honswijk

Tijdens de restauratie zijn er bijzondere vondsten gedaan, zoals een originele 19e-eeuwse gevel achter een voorzetgevel. In overleg met de opdrachtgever hebben we besloten om de voorzetgevel te verwijderen en de originele gevel weer in ere te herstellen, wat heeft geleid tot een prachtig resultaat. Ook zijn er andere historische elementen, zoals de inlaatsluis, oorspronkelijke kanon opstelplaatsen, uitgang van de poterne en een ingang naar de kelder in het torenfort, gevonden.

Duurzame toekomst voor Fort Honswijk

Naast de restauratie hebben we gewerkt aan de verduurzaming van het fort. Zo is de voormalige schietbaan her bestemd tot technische ruimte en zijn er isolerende beglazing en nieuwe puien aangebracht om het fort een duurzame toekomst te geven. Het resultaat van de restauratie is prachtig en Fort Honswijk is nu klaar voor bezoekers en kan weer tientallen jaren mee.


Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.