de wereld mooier maken
Alle Berichten

In opdracht van Gemeente Heusden restaureert Van der Ven de rijksmonumentale Doeverensche sluis. In het najaar van 2021 is er een start gemaakt met de restauratiewerkzaamheden. De restauratie is in volle gang!

We hebben de sluis afgedamd, drooggelegd en ontgraven. Daarnaast hebben we het brugdek verwijderd en hebben we tijdelijke stalen balken (stempels) tussen de sluiswanden geplaatst. De originele stalen balken (stempels) hebben we verwijderd, deze gaan we in onze werkplaats restaureren. De gerestaureerde balken worden daarna weer terug geplaatst.

Uitdagende graafwerkzaamheden

Tijdens het ontgraven van de sluis zijn aan de buitenkant steunberen ontdekt. Dit maakte de graafwerkzaamheden uitdagender en daarom is er maatwerk toegepast. Een steunbeer is een verzwaring om de sluiswand te versterken. De steunberen zijn goed te zien op foto 2. Na het ontgraven en droogleggen zijn de sluismuren schoongespoten. De restauratie van de sluisvloer en de sluismuren kan nu echt gaan beginnen!

We bikken de oude stenen schoon en die hergebrui­ken we aan de zichtkant van de sluismuren om de authentie­ke uitstra­ling te behouden.

Dick Vos, uitvoerder

De restauratie

De sluismuren verkeren in een slechte staat. Op veel plaatsen is het metselwerk gescheurd, losgekomen of uitgevallen. Om de sluis terug te brengen naar de originele staat gaan we de komende tijd aan de slag met de restauratie van het metselwerk en de bijbehorende natuursteen elementen. Wanneer de restauratie van de sluismuren klaar is worden er nieuwe houten sluisdeuren teruggebracht volgens het oorspronkelijke ontwerp. Verder wordt de betonnen brugconstructie vervangen door een betonnen replica. Waarbij de oorspronkelijke gesmede stalen leuning wordt hersteld.

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.