Terug naar overzicht

Van der Ven vernieuwt de rioolleiding tussen het rioolgemaal Bosschenhoofd en het rioolgemaal Albano en renoveert het rioolgemaal Albano in Oudenbosch voor Waterschap Brabantse Delta. Albano wordt hiermee werktuigbouwkundig, electrotechnisch en bouwkundig geoptimaliseerd èn met de capaciteitsvergroting toekomstbestendig gemaakt.

Rioolleiding
De rioolleiding loopt langs de Pastoor van Breugelstaat en de Vaartweg in Bosschenhoofd. De oude rioolleiding wordt vervangen door een persriool van 1 kilometer lang en met een doorsnede van 250mm. Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren zijn er voor de Vaartweg verkeers- beperkende maatregelen getroffen en moet er rekening worden gehouden met hinder voor het doorgaande verkeer. De gehele rioolleiding is volgens planning half juni vervangen.

Rioolgemaal Albano
Daarnaast wordt rioolgemaal Albano gerenoveerd en in capaciteit uitgebreid. Het rioolgemaal ligt op sportpark Albano in Oudenbosch. De inzameling en het transport van afvalwater blijft steeds gewaarborgd doordat er een tijdelijke installatie geplaatst wordt die de werking van het gemaal gedurende de werkzaamheden overneemt. Rioolgemalen verpompen afvalwater om het af te voeren naar de rioolwaterzuivering. Ze bestaan uit een grote afgesloten put of gebouw en één of meerdere pompen. Afhankelijk van de grootte kunnen gemalen per uur enkele duizenden tot vele miljoenen liters water verpompen. 

Duurzaamheid
In het renovatieproces staat duurzaamheid voorop. Dat betekent hergebruik van materialen en vermindering van het energieverbruik. De grootste energieverbruikers in een gemaal zijn de pompen. Met een aantal maatregelen, zoals energiezuinige motoren, kan ongeveer 10 tot 20 procent aan energie worden bespaard. Dit levert een forse kostenbesparing op. En bovendien een flinke verlaging in de uitstoot van CO2.

 
Opdrachtgever Waterschap Brabantse Delta
Plaats Oudenbosch
Uitvoeringsperiode april - september 2019
Contractvorm UAV GC
Certificering ISO 14001
ISO 9001
VCA**