G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf en de NV Kumpen renoveren onder de naam “Combinatie Moerriool” het 150 jaar oude gelijknamige riool onder de straten van Arnhem. De uitvoering duurt tot eind 2018.

Door de gemeente Arnhem ervan te doordringen dat de Combinatie Moerriool het werk zo veilig als mogelijk kan uitvoeren en met minimale hinder voor de omgeving, heeft de opdrachtgever deze week de opdracht definitief gegund. Aan de gunning lag het behalen van de maximale score op het onderdeel Kwaliteit (middels EMVI) ten grondslag.

Goot, banketten en een boog
Het Moerriool is een hoofdtak van het Arnhemse rioolsysteem en voert afval- en regenwater af van een groot deel van Arnhem-Noord. Het riool is ongeveer 150 jaar en is bijzonder in zijn constructie. De rioolbuis bestaat uit een goot met aan weerszijde banketten (smalle kades) waarop een boogconstructie is gebouwd. Het riool is zo groot dat een volwassene er moeiteloos rechtop doorheen kan lopen. Het werk kent een aantal uitdagingen, waaronder het hoogteverschil van maar liefst 6 meter tussen het begin en het einde van het riool. Bovendien ligt het riool onder een druk gedeelte van de stad, met moeilijk bereikbare toegangsputten.

Veiligheid voorop
Veiligheid is bij de renovatie van het Moerriool een zeer belangrijk aspect, iets wat door opdrachtgever Gemeente Arnhem veel prioriteit kreeg. De opdracht voorziet dan ook in ontruimingsoefeningen. De Combinatie Moerriool dacht bovendien een innovatieve veiligheidskooi uit waarmee de veiligheid van de medewerkers in het riool gegarandeerd is.

Expertises
De Combinatie Moerriool verricht specialistische betonwerkzaamheden aan de banketten en de boogconstructie om de levensduur van het riool weer voor lange tijd te garanderen. Hierbij komt de expertise van de NV Kumpen uit het Belgische Hasselt in beeld; met vergelijkbare projecten onder de straten van Antwerpen en Brussel weten zij als geen ander hoe dit werk kwalitatief en effectief uitgevoerd kan worden. Gekoppeld aan de integrale werkwijze van Van der Ven onder meer op het gebied van omgevingsmanagement, is de Combinatie Moerriool klaar voor zijn taak.