G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf en de NV Kumpen renoveren onder de naam “Combinatie Moerriool” het 150 jaar oude gelijknamige riool onder de straten van Arnhem. Het riool is meer dan 1 kilometer lang en de oudste riolering van de stad. Het riool was na meer dan 150 jaar trouwe dienst aan renovatie toe. De eerste fase (550m) van de renovatie is inmiddels succesvol en naar volle tevredenheid afgerond. Het werk is nog niet klaar, momenteel wordt er hard aan fase 2 (500m gewerkt.

Focus op verbetering

Het is mooi om te ontdekken dat ondanks het succes van de eerste fase, er ook nog zoveel te verbeteren valt. Zo willen we deze fase ons nog meer focussen op verbetering van de arbeidsomstandigheden en daarnaast maken we intensiever gebruik van LEA®N planning.

Goot, banketten en een boog
Het Moerriool is een hoofdtak van het Arnhemse rioolsysteem en voert afval- en regenwater af van een groot deel van Arnhem-Noord. Het is bijzonder in zijn constructie. De rioolbuis bestaat uit een goot met aan weerszijde banketten (smalle kades) waarop een boogconstructie is gebouwd. Het riool is zo groot dat een volwassene er moeiteloos rechtop doorheen kan lopen. Het werk kent een aantal uitdagingen, waaronder het hoogteverschil van maar liefst 6 meter tussen het begin en het einde van het riool. Bovendien ligt het riool onder een druk gedeelte van de stad, met moeilijk bereikbare toegangsputten.

Veiligheid voorop
Veiligheid is bij de renovatie van het Moerriool een zeer belangrijk aspect, iets wat door opdrachtgever Gemeente Arnhem veel prioriteit kreeg. De opdracht voorziet dan ook in ontruimingsoefeningen. De Combinatie Moerriool dacht bovendien een innovatieve veiligheidskooi uit waarmee de veiligheid van de medewerkers in het riool gegarandeerd is.

Expertises
De Combinatie Moerriool verricht specialistische betonwerkzaamheden aan de banketten en de boogconstructie om de levensduur van het riool weer voor lange tijd te garanderen. Hierbij komt de expertise van de NV Kumpen uit het Belgische Hasselt in beeld; met vergelijkbare projecten onder de straten van Antwerpen en Brussel weten zij als geen ander hoe dit werk kwalitatief en effectief uitgevoerd kan worden. Gekoppeld aan de integrale werkwijze van Van der Ven onder meer op het gebied van omgevingsmanagement, is de Combinatie Moerriool klaar voor zijn taak.