Havendijk-Lancierstraat Tilburg
Verzorg de renovatie van een groot stadsriool op een van de drukste plaatsen van Tilburg. Dat was de opdracht waarvoor Van der Ven stond toen het de opdracht kreeg om het riool in de Lancierstraat vanaf het kruispunt met de Hoogvensestraat tot aan de Havendijk, onder handen mocht nemen. Later kwam ook de Havendijk, vanaf de Lancierstraat tot voorbij het viaduct Ringbaan Oost, aan de beurt.

Boring zonder tussenkuipen
Met twee gesloten frontboringen vanuit een bijna 11 meter diepe perskuip werd een bypass aangebracht op het overbelaste stamriool. De grootste van de twee boringen, een leiding van DN 1600 millimeter, werd met succes over een afstand van 660 meter weggeperst. De boringen zijn gerealiseerd zonder tussenkuipen maar wel met een paar speciale persringen waardoor de leiding zich als een soort rups naar zijn bestemming wurmde. De boring moest een dubbele S-bocht maken langs de landhoofden van een viaduct, en scheerde onder een aantal funderingspalen door.

Boren van binnenuit
Met behulp van een speciale boortechniek, waarbij onder de grond wordt geboord van binnenuit, werd gezorgd dat het rioolwater ook in de toekomst vanaf het centrum kan worden afgevoerd. Wat het project bijzonder maakte, was het feit dat het in hartje centrum van Tilburg plaatsvond. Dus een zo klein mogelijke werkruimte was gewenst. Om op diepte te komen zijn zowel een pers- als twee ontvangstkuipen gerealiseerd waarbij de beperkte ruimte optimaal benut werd. Er is voor een techniek gekozen waarbij gebruik wordt gemaakt van soilmixwanden en damwanden. Om trillingen, geluid- en stofoverlast te beperken.

Veel disciplines
Er kwamen veel disciplines bij elkaar op een kleine ruimte. Een strakke aansturing en optimale samenwerking met alle betrokken partijen zorgde ervoor dat de renovatie van een van de grootste stadriolen van Tilburg met succes is afgerond.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie