In opdracht van Gemeente Rotterdam transformeert Van der Ven het gebied rond het Museumpark. Het wordt een modern, groen en prettig stukje Rotterdam met volop ruimte voor voetgangers en fietsers. De twee vijvers van Het Nieuwe Instituut worden aangepakt. Ze krijgen een veel groenere inrichting, er worden wandelvlonders aangebracht en onder de vijver komt een waterberging waar bij veel regen het water in kan worden opgeslagen. Samen met een nieuwe vijverbodem en zuiverende waterplanten wordt het water schoner, waardoor er meer flora en fauna ontstaat.

Het betreft een multidisciplinair project met een veelvoud aan uitdagingen en bijzonderheden. Zoals het werken in het centrum van Rotterdam, de strakke planning, de samenkomst van veel civiel technische disciplines op een klein oppervlak en de realisatie van een Urban Water Buffer.

‘’De grootste uitdaging is het werken aan het Rotterdamse collecteurriool.’’ verteld Mitchell Bosch, werkvoorbereider bij Van der Ven. ‘’Er worden herstel- en aanpassingswerkzaamheden aan het riool uitgevoerd. Het collecteurriool kent een doorsnede van ruim 2 meter. Voor de werkzaamheden dient het collecteurriool afgesloten te worden. Om doorstroming van het riool te kunnen waarborgen zetten wij een tijdelijke pompinstallatie in.’’

In februari 2021 starten de uitvoeringswerkzaamheden. De oplevering staat gepland op 1 november 2021.

Visuals: Gemeente Rotterdam - MVRDV