Aan de Hannie Schaftlaan in Rijen vervangt Van der Ven de rioolpersleiding op de RWZI Rijen komend vanaf Dongen. Het gaat om 200 m1 AC persleiding met een diameter van 700 millimeter die vervangen wordt door een nieuwe GVK leiding.

Van der Ven is verantwoordelijk voor de plaatsing van de nieuwe leiding en het verwijderen en afvoeren van de oude leiding. Opdrachtgever is waterschap Brabantse Delta. De laatste 200m van de huidige AC (asbest cement) leiding is als gevolg van H2SO4 aantasting aan vervanging toe en wordt daarom vervangen door een GVK (glasvezel versterkt kunststof) leiding. “Het gaat om een lengte van 200 meter en dat lijkt kort, maar het werk kent wat uitdagingen”, vertelt werkvoorbereider Nick Eversdijk.

Spannende dag
Begin oktober gaat Van der Ven aan de gang met de aanleg. Eversdijk legt uit: “Het is een behoorlijke puzzel. We hebben maar beperkt de ruimte doordat we kabels & leidingen en een bezinktank moeten passeren. Eerst leggen we de nieuwe leiding parallel aan de bestaande en realiseren een nieuwe aansluiting op de ontvangstkelder. De spannendste dag is half november het ‘omkoppelen’ van de oude leiding naar de nieuwe. Hiervoor staat een beperkt aantal uren, het mag die dag absoluut niet regenen en als tijdens het aansluiten op de nieuwe situatie blijkt dat er iets niet goed is moet je een goed backup scenario hebben. Gelukkig heeft het waterschap met Van der Ven een ervaren aannemer gecontracteerd.”