Terugkijkend op eerste fase Moerriool
Wat startte als een traditioneel uitvoeringsbestek, heeft door optimale inzet van de 3 betrokken partijen geresulteerd in een zoektocht naar de beste oplossingen voor het oudste riool van Arnhem, het Moerriool. Een zoektocht die begon naar de beste technieken en producten om het Moerriool weer klaar te maken voor tientallen jaren functionaliteit, bracht ons bij een leverancier voor polymeerbetonplaten in Oostenrijk. Vele uren denk en tekenwerk bracht ons een perfect gevormd element dat is inmiddels succesvol is toegepast in de eerste 532 meter van het riool. Op de meest kwetsbare plaatsen is het riool voorzien van gewapend spuitbeton tegen de gemetselde boog, waarmee een staaltje vakwerk is achtergelaten waarmee we met trots in de voetsporen van onze, soms letterlijke, voorvaders kunnen treden die ons nog dagelijks verbazen met het vakwerk wat destijds is geleverd.

Draagvlak omgeving
Minstens zo groot als de zoektocht naar de technische oplossingen was de uitdaging om ons grotendeels onzichtbare werk ondergronds, zichtbaar te maken voor de burger. Het enthousiasme waarmee rioolbeheerder Erik Laurentzen dit dagelijks uitdraagt naar zijn burgers werkte aanstekelijk. Genoten hebben we van de rondleidingen met de winnaars van de 'gouden drol' actie die vele tv- en krantenjournalisten de aandacht heeft getrokken. We kijken uit naar de uitzending van d.d. 22 november waarin tv-programma Vroege Vogels aandacht besteed aan de stad Arnhem en ook een shot van ‘ons’ Moerriool voorbijkomt. Trots zijn we uiteraard op de 2 prijzen vanuit de NSTT, waar zowel de No-Dig Award als de publieksprijs in de wacht werden gesleept.

Voortzetting samenwerking
Mooi om te ontdekken dat ondanks een fantastische samenwerking, er ook nog zoveel te verbeteren valt. Gezamenlijk hebben we ons als team bij het Arpa Lea®n instituut een middag ondergedompeld in de Lean & Learn technieken. Voorzichtig durven we samen plannen te maken om de 2e fase van het Moerriool gezamenlijk te gaan aanpakken. De voorbereidingen zijn hiervoor in volle gang, mooi om de handvatten uit het LEA®N-gedachtengoed in te zetten in de lerende organisatie die we als team Moerriool willen zijn.

Team Moerriool wordt gevormd door Gemeente Arnhem, Kumpen en Van der Ven