Vlakbij de P+R Westraven realiseert de provincie Utrecht een nieuwe, duurzame busstalling. Daarvoor is opdracht gegeven aan G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf. Op 16 mei 2019 tekenden gedeputeerde Dennis Straat en directeur Huibert van der Ven het contract voor de uitvoering van dit bouwproject.

De nieuwe stalling biedt plek aan ruim 185 bussen van U-OV en krijgt een duurzame energievoorziening en bijpassende inrichting met kantoor, werkplaats en parkeerruimte voor de medewerkers van het vervoerbedrijf. De provincie Utrecht heeft besloten deze stalling in eigen beheer te bouwen, zodat het openbaar vervoer vanaf deze strategische locatie nabij diverse uitvalswegen op de lange termijn goed wordt bediend. 

Klaar voor de toekomst
De opdracht aan Van der Ven is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding. Het aannemingsbedrijf kwam daarbij met de beste combinatie van prijs en kwaliteit uit de bus. Belangrijk voor de provincie Utrecht is dat de nieuwe stalling méér wordt dan een functioneel gebouw. Met een duurzame inrichting is de nieuwe stalling niet alleen goed berekend op de toekomst, maar sluit het gebouw ook aan op specifieke wensen van de provincie. Zo worden hier nieuwe, elektrische bussen van U-OV gestald, wat bijzondere eisen stelt aan de energievoorziening en milieuvriendelijk onderhoud van het wagenpark.

Samen met Van der Ven realiseert de provincie Utrecht een busstalling die past bij deze duurzaamheidsambitie. De werkplaats wordt slim ingericht, zodat de looproutes van chauffeurs en monteurs opmerkelijk kort en efficiënt is. Op het dak van de werkplaats komen zonnepanelen en boven het kantoor verrijst een groen dak. In de werkplaats wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht. Het groene karakter van deze locatie komt ook terug langs de zuid- en westzijde van het terrein nabij het kantoor van Rijkwaterstaat, waar beplanting wordt aangebracht. In de gevel wordt hergebruikt hout verwerkt. Ook de aluminium kozijnen bestaan uit gerecycled materiaal. Gedeelten van de constructie die een relatief korte levensduur hebben, worden demontabel gebouwd, zodat deze snel en gemakkelijk kunnen worden vervangen.

Gedeputeerde Straat: “We bouwen een bijzondere voorziening voor het openbaar vervoer. Reizigers zullen hier tot in lengte van dagen van profiteren, want de stalling ligt gunstig en wordt zo gebouwd dat de levensduur zo goed mogelijk wordt benut.” 

Huibert van der Ven: “Ik ben bijzonder trots dat wij als een van de eerste MKB-aannemers in Nederland dit geïntegreerde civieltechnische én bouwkundige project gaan realiseren waarbij duurzaamheid een echte onderscheidende pijler was in de aanbesteding. Met ons ontwerp en de gekozen techniek realiseren wij een hoogwaardige stalling met optimaal gebruikersgemak en hoogwaardig comfort.”  

Nu het contract met Van der Ven is getekend, zal als vervolgstap een definitief ontwerp worden gemaakt van de nieuwe stalling. De parkeerstalling voor de U-OV bussen wordt als eerste in gebruik genomen in de zomer van 2020. Nadat ook alle onderhoudsvoorzieningen in de werkplaats gereed zijn, is de stalling in december 2020 klaar voor gebruik.