Het had er lange tijd veel weg van dat iedereen hem was vergeten. Het metselwerk vertoont diepe scheuren, de hardsteen schilfert en stukken van het kademetselwerk laten los. In het historische Delft ligt de Weesbrug er echter niet langer verweesd bij. Metselaars zijn dezer dagen druk in de weer met het herstel.

De Weesbrug, vernoemd naar het naburige weeshuis dat tussen 1579 en 1910 in het voormalige Sint-Barbaraklooster was gevestigd, heeft een sluitsteen met het jaartal 1573. Daarmee is het een van de oudste bruggen in de Delftse binnenstad.

Frezen
Bij het werk gaat de aannemer niet over één nacht ijs. Onder de brug is een houten stellage gebouwd. Die maakt het mogelijk dat de werklieden ook op de moeilijk bereikbare plekken kunnen frezen, bikken, metselen en voegen. Verder is de brug ingepakt, om de weersinvloeden zoveel mogelijk buiten te houden.

Fietsers en voetgangers maken gedurende de werkzaamheden gebruik van een noodbrug. Veel automobilisten rijden om via de Peperstraat. De klus wordt naar verwachting eind maart afgerond.

Scheuren
Volgens de gemeente Delft liep de veiligheid van de gebruikers van de brug de afgelopen jaren geen gevaar. Maar met de diepe scheuren en het afbrokkelgevaar keek menig bootbezitter de afgelopen jaren toch even bezorgd omhoog bij het passeren van de Weesbrug.

Omdat de brug een rijksmonument is, werden er extra eisen gesteld aan het onderhoud. De klus werd enkele jaren opgeschort door een grote bezuinigingsoperatie. Het ergste financiële leed is nu echter geleden, waardoor de achterstanden in het onderhoud aan kades en bruggen kan worden ingehaald.

Bron; AD